Menu
Uitgebreid laminaat assortiment
Deuren en kasten op maat?
Bij een visgraat vloer kan iedereen zich wel iets voorstellen, maar de Hongaarse punt vloer is eveneens een bijzondere vloer die echter niet bij iedereen bekend is. Uitgevoerd in verschillende materialen, biedt deze vloer een prachtige aanblik. Hoe wordt deze vloer gelegd en wat is het effect?

Je hoeft geen paleis te bezitten om een Hongaarse punt vloer aan te schaffen. Chique is het wel! De Hongaarse punt is een manier van het leggen van oorspronkelijk een houten vloer. Tegenwoordig kan deze vloer ook in andere materialen worden uitgevoerd zoals pvc of laminaat.

De visgraat vloer was de eerste bijzonder elegante vloer die we in de geschiedenis tegenkomen. Daarna kwam de Hongaarse punt vloer in zwang. We spreken dan over de zestiende eeuw!

Het is de reden dat je deze vloer nog een enkele keer tegenkomt in oude kastelen. Dan is de vloer uiteraard van hout. De kleine ‘gebroken’ stukjes hout verwijzen naar een stijl van bouwen, die men in die tijd terug liet komen in de vloeren. Niet alleen in kastelen tref je deze vloer nog wel aan, ook in sommige klassieke huizen ligt er een oorspronkelijke Hongaarse punt vloer.

Voor klassieke huizen waren houten vloeren normaal. Vooral uitgevoerd in een visgraat- of Hongaarse punt patroon. Het is daarom best bijzonder dat deze klassieke vloeren, de visgraat vloer en Hongaarse punt vloer, weer helemaal terug van weggeweest zijn. Het geeft een interieur direct allure. De schuin gelegde houten plankjes bieden, vooral in een grote ruimte, een chique aanblik en je kunt zo’n ruimte naar eigen inzicht inrichten. Met zowel klassieke of moderne strakke meubels of een combinatie ervan.

Het mag duidelijk zijn dat je niet per se een klassieke woning hoeft te hebben om zo’n vloer te laten leggen. Het is ook heel goed mogelijk om in een bestaande of nieuwbouwwoning eenzelfde effect te bereiken door een visgraatvloer of Hongaarse puntvloer te laten leggen.

Nu zijn houten vloeren kostbaar en het vraagt nogal wat van de vaklieden die deze vloeren in een zeker patroon moeten leggen. Materialen als pvc of laminaat bieden dan een fantastisch en vooral betaalbaar alternatief. De visgraat is algemeen bekend, maar wat is toch die Hongaarse punt vloer? We leggen beide vloeren even aan je voor.

Hongaarse punt of visgraat?

Laten we beginnen met dat bekende visgraatpatroon. Dit is een manier van het leggen van een vloer waarbij de planken loodrecht op elkaar worden gelegd. Hierdoor ontstaat er een visgraatpatroon, een patroon dat lijkt op de rangschikking van de graten van een vis. De linkse en rechtse delen liggen onder een hoek van 90 graden. Het is van oorsprong hét klassiek patroon dat vroeger in herenhuizen werd gebruikt. Zoals eerder gezegd geeft dit een ruimte een luxe uitstraling.

Visgraat vloer
 • planken liggen loodrecht op elkaar
 • planken liggen onder een hoek van 90 graden tegen elkaar
 • klassiek patroon
 • trapsgewijze aanblik
Een Hongaarse punt vloer lijkt in eerste instantie niet te onderscheiden van de visgraatvloer, maar kent toch een ander patroon. Bij deze methode worden de planken onder een hoek van 45 of 60 graden gelegd. Ook dit laat een puntpatroon zien, maar net even anders. Het wordt ook wel de sergeantstreep genoemd. De groeven en de belijning zijn hierdoor anders en de vloer krijgt er een andere uitstraling door. Bij een visgraat vloer bieden de groeven een trapsgewijze aanblik en bij de Hongaarse punt ligt het bovenste van de planken tegen elkaar. Dat vormt die rechte naad.

Hongaarse punt vloer
 • planken liggen onder een hoek van 45 of 60 graden
 • wordt sergeantstreep genoemd
 • bovenste delen van de planken sluiten op elkaar aan
 • aanblik van een rechte naad
Wat mooier is, is natuurlijk heel persoonlijk. Volgens vaklieden oogt de Hongaarse punt iets rustiger.

Hongaarse punt Laminaat

Nu waren de vloeren vroeger vooral van massief hout en kostbaar, de huidige vloeren in Hongaarse punt gelegd zijn onder meer van laminaat. Een goedkoper en duurzaam alternatief waar de manier van leggen ook fantastisch mooi in uitkomt.

Laminaat, dat in de jaren zeventig van de vorige eeuw zijn intrede deed, bestaat uit verschillende op elkaar gelijmde lagen met een toplaag van slijtvast kunststof. De term laminaat komt dan ook voort uit de benaming voor de dunne laagjes over elkaar geplaatst materiaal, de lamelle. Kliklaminaat bestaat overigens pas sinds eind jaren negentig.

Voor laminaat heb je de keuze uit verschillende kleuren en afwerkingen. Je kunt de vloer vrij egaal houden of juist kiezen voor planken met wat kleurverschil, waardoor het effect speelser is. Afhankelijk van je inrichting kun je een eigen keuze maken. In alle gevallen biedt deze vloer een warme uitstraling, kun je er alle kanten mee op en je woning er een heel persoonlijke touch mee geven.

De voordelen van laminaat
 • makkelijk in onderhoud
 • slijtvast
 • betaalbaar
 • geschikt voor vloerverwarming
 • duurzaam
 • voelt goed aan doordat het een dikke laag vormt (inclusief ondervloer)
Decoren uit de Quickstep Impressive Patterns serie

Hongaarse punt PVC

De Hongaarse puntvloer is eveneens in pvc uitvoerbaar. Professioneel en vakkundig gelegd door vloerenleggers. Een Hongaarse punt vraagt immers om een scherp oog en ervaring. Ook de pvc vloer geeft een bijzonder fraaie uitstraling en is een duurzaam alternatief voor de kostbare houten vloer in Hongaarse punt gelegd. PVC is een zachter materiaal dan laminaat. Het maakt dan ook minder contactgeluid. Pvc is gemaakt van polyvinylchloride. Dit is een dun, soepel en makkelijk te bewerken materiaal. Het is in ieder geval een dunnere vloer dan de laminaatvloer, die bestaat uit samengeperste lagen. Het is belangrijk dat een pvc vloer op een egale ondergrond wordt gelegd. Vaak moet de vloer dan ook eerst geëgaliseerd worden. De pvc vloer kan ook over een bestaande vloer worden gelegd, mits deze uiteraard goed vlak is. Ook een pvc vloer is verkrijgbaar in meerdere kleuren en dessins.

De voordelen van pvc
 • sterke vloer met toplaag
 • onderhoudsvriendelijk
 • geschikt voor vloerverwarming
 • geluiddempende eigenschappen
 • bestand tegen vocht
 • lange levensduur
Waar je ook maar voor kiest -visgraat of Hongaarse punt, laminaat of pvc- deze vloeren bieden een klassieke en elegante look die fantastisch combineert met verschillende wijzen van het stijlen van een woning. Klassieke- of boerenmeubels, een vintage- of moderne inrichting, minimalistisch of juist een kleurrijk en vol interieur; alles is mogelijk in combinatie met de op een bijzondere wijze gelegde vloerdelen in visgraat- of Hongaarse punt patroon.

Decoren uit de Douwes Dekker Ambitieus hongaarse punt serie