Menu
Uitgebreid laminaat assortiment
Deuren en kasten op maat?

Een ondervloer is nodig onder een PCV of laminaatvloer. De reden is dat de onderzijde van beide vloeren niet direct op bouwvloer of verdiepingsvloer gelegd kunnen worden. De onderzijde van een laminaatvloer is hard en gaat kraken en schuren zonder ondervloer. PVC vloeren zonder aangehechte kurklaag hebben een ondervloer nodig om een vlakke stabiele onderlaag te creëren.

Wat is een ondervloer

Een ondervloer is een tussenlaag die onder een laminaat of PVC vloer wordt gelegd. Een ondervloer moet een houten of stenen ondergrond egaliseren. De ondervloer moet vlak en stabiel zijn om PVC of laminaatvloer op te kunnen leggen.

Welke soorten ondervloer zijn er te koop?

Ondervloeren kan je verdelen in platen en rollen. Ondervloer platen zijn meestal gemaakt van houtvezels. Ondervloer op rol zijn van rubber of foam. Ondervloer platen worden het meest gebruikt op houten ondergronden. Naden en kieren tussen planken worden overbrugt door de stabiliteit van de ondervloerplaten. Ondervloeren op rol zijn zeer divers in eigenschappen. Het is belangrijk om de juiste ondervloer te kiezen.

Wat zijn de verschillen in harde ondervloeren?

Harde ondervloeren zijn vloerplaten of vloertegels. De bekendste harde ondervloer is de groene vloerplaat. Deze groene vezelplaat is makkelijk te leggen en heeft meestal een dikte van 7mm. Groene vloerplaten zijn de voordeligste keuze in harde ondervloeren.

Geluiddempende harde vloeren worden toegepast op houten of cement dekvloeren op boven verdiepingen en appartementen. De geluidreductie is minimaal 10dB en is voorzien van een certificaat. Voorbeelden van geluiddempende vloerplaten zijn PF Feld Silent Plus 10dB en Redupax 10dB.

Harde ondervloeren zijn helaas niet geschikt om toe te passen op vloeren met vloerverwarming. De weerstand van deze tegel ondervloer is te hoog waardoor het rendement verloren gaat.

Wat zijn de verschillen in ondervloeren op een rol?

Er zijn heel veel verschillende ondervloeren op een rol te koop. Veel goede maar ook veel slechte ondervloeren helaas. Dit is ook direct de reden waardoor klachten vaak ontstaan aan PVC of laminaatvloeren. Laat je goed informeren en koop alleen ondervloeren bij een vloerenspecialist. Ondervloer op rol kan je onderscheiden door bijvoorbeeld het gewicht. Rubber ondervloeren zijn zwaar en dempen het loopgeluid. Zijn hoger is prijs ten opzichte van schuim / foam ondervloeren. Beide ondervloeren egaliseren een beton of stenen ondergrond.

Een ander belangrijk verschil is de dikte van de ondervloer op rol. De meest voordelige standaard ondervloer op rol heeft een dikte van 2mm. De betere standaard ondervloer is 3mm dik en is voorzien van een dampremmende laag. Een goed voorbeeld hiervan is de meest verkochte AluPlus ondervloer. Voordelig en geschikt voor laminaatvloeren zonder vloerverwarming.

Welke ondervloer is geschikt voor vloerverwarming?

De beste ondervloer voor vloerverwarming is een ondervloer met een lage warmte weerstand. De waarde van geleiding van warmte wordt aangegeven in m2K/W. Het is van belang dat de combinatie van ondervloer en PVC / laminaat een gezamenlijke waarde heeft die lager is dan 0.14 m2K/W.

De beste ondervloer voor vloerverwarming met laminaat is de meest verkochte TimberSound ondervloer. TimberSound heeft vele voordelen op andere ondervloeren. TimberSound heeft een hele lage warmteweerstand van slechts 0.01 m2K/W. TimberSound is een hele zware ondervloer waardoor het loopgeluid extra wordt gedempt. Het leggen van gaat snel en gemakkelijk en is voorzien van een dampremmende toplaag. Nadeel is dat TimberSound geen 10dB certificaat bezit.

Voor PVC moet er onderscheid gemaakt worden voor PVC vloeren met of zonder harde onderkant. De benaming Rigid geeft aan dat een PVC vloer is voorzien van een sterke onderlaag. PVC vloeren spiegelen de ondergrond door, dus de ondergrond moet vlak en schoon zijn. Standaard PVC vloeren zijn het beste te combineren met Redfloor ondervloer. Rigid PVC vloeren plaats je in combinatie met een Heatfoil ondervloer. Beide ondervloeren zijn in het bezit van een 10dB certificaat voor appartementen.

Wat is de beste geluiddempende ondervloer?

De makkelijkste regel is hoe zwaarder de vloer, hoe beter het loopgeluid gedempt wordt. De meest verkochte geluiddempende ondervloeren zijn TimberSound en Timbermate. De maximale demping geeft de Timbermate ondervloer. Nadeel van Timbermate is dat deze ondervloer alleen geschikt is voor laminaatvloeren met een Uniclic verbinding. Laminaat met bijvoorbeeld een G5 veerverbinding gaat stuk. De Timbermate ondervloer is 3.6mm dik en niet drukvast genoeg.

TimberSound is de meest veilige keuze als je een aangename ondervloer wenst die geluid dempt en geschikt is voor elke laminaatvloer. Het beste resultaat wordt gehaald in combinatie met een betonnen of stenen ondergrond. Door de dikte van 2.8mm valt de TimberSound ondervloer onder de garantie voorwaarden van de meest bekende merken laminaatvloeren.

Wat is combinatie korting van vloer en ondervloer?

Kort gezegd, koop je een PVC of laminaatvloer en een ondervloer, ontvang je extra korting op de ondervloer. Dit is een win-winsituatie in prijs en kwaliteit. Dat is het belangrijkste. De combinatie wordt voor jouw gecontroleerd en bij twijfel ontvang je een berichtje met advies of vragen over jouw bestelling. Het is dus niet alleen extra voordelig maar ook een extra zekerheid om lang en plezierig van je nieuwe aankoop te kunnen genieten. Lees meer over de uitleg over combinatie korting.

Veel gestelde vragen over ondervloeren

Heb je een vraag over je bestaande ondervloer? Weet je niet zeker welke nieuwe ondervloer je nodig hebt of hoe je het best je ondervloer kunt leggen? Lees dan de meest gestelde vragen hieronder of neem contact op met de klantenservice.

Hoe leg je een ondervloer

Je start met het lezen van de gebruiksaanwijzing op de verpakking van de ondervloer. Is die niet aanwezig zoek je die op de website van de fabrikant van de ondervloer of leverancier. Een vuistregel is dat je start met de ondervloer leggen op dezelfde plaats waar de laminaat of PVC vloer wordt gelegd. Vloerplaten en drukvaste ondervloeren op rol kan je direct plaatsen en belopen. Zachte ondervloeren kan je beter niet over lopen en baan voor baan leggen en direct voorzien van laminaat of PVC.

Kan je ondervloeren over elkaar heen plaatsen

Vloerplaten kan je over elkaar heen plaatsen. Zorg wel dat de naden niet direct boven elkaar liggen, maar laat deze verspringen voor de stabiliteit. Ondervloeren op rol kan je niet over elkaar leggen. Wil je bovenop een vloerplaat een ondervloer op rol plaatsen is dit wel mogelijk.

Kan je de oude ondervloer opnieuw gebruiken?

Het antwoord is moeilijk te geven. Wil je 100% zekerheid dan kan je een foto of video van de bestaande ondervloer mailen of appen naar de klantenservice. Een laminaat of PVC vloer wordt gemiddeld één keer per 9 jaar vernieuwd en dan vernieuw je de ondervloer direct mee.

Vloerplaten zijn drukvast en beschadigen niet tijdens het weghalen van de oude vloer en het plaatsen van een nieuwe vloer. Maak de ondervloer stofvrij en beoordeel de kwaliteit. Foam ondervloeren kan je het beste altijd vervangen om lang en probleemloos van je nieuwe vloer te kunnen genieten.

Is er een vochtscherm nodig op zolder of boven verdieping?

Is er geen kans op vocht dan kan je een vochtscherm weglaten op bovenverdiepingen of een zolder. Bij vloeren op de begane grond is het altijd aan te raden, Kans op optrekkend vocht is altijd aanwezig. De kosten voor een vochtscherm zoals isofolie en aluminium tape om het af te plakken zijn gering en aan te raden.

Welke kant van de ondervloer moet boven?

Lees de gebruiksaanwijzing op de verpakking. De gladde zijde van een ondervloer op rol is de bovenzijde. De onderzijde vangt de oneffenheden van de ondergrond op. Bij groende platen zijn de boven en onderzijde meestal gelijk. Is dat anders dan neem je de hardgeperste kant als bovenzijde. Redupax heeft bijvoorbeeld zijn naam en logo op de bovenzijde van de ondervloer staan.

Wat kost een ondervloer

De prijs van een ondervloer varieert van laag tot hoog. In 2023 worden de prijzen van de ondervloeren weer wat stabieler na de prijsverhogingen van de afgelopen jaren. Een goede ondervloer op rol zoals de AluPlus is de voordeligste keuze. De groene tegels zijn iets hoger in prijs, maar nog steeds voordelig. De prijs is rond € 2.95 per m2

Ondervloeren die geschikt zijn voor vloerverwarming hebben een prijs rond € 6.75 per m2
De maximale prijzen voor ondervloeren zal rond € 10.00 per m2 zijn, maar die komen weinig voor.